Last Updated on February 16, 2023

David Chipperfield Architects Berlin have won the competition for the National Archaeological Museum Athens redesign. The International Evaluation Committee unanimously selected the design from a shortlist of 10. The proposal was presented in the presence of Prime Minister of Greece Kyriakos Mitsotakis.

The National Archaeological Museum, located in the Exarcheia district of Athens, houses one of the world’s most important collections of prehistoric and ancient art. The original neoclassical building by Ludwig Lange and Ernst Ziller dates from 1866 – 1874 and has been supplemented with additional buildings over time. Through refurbishment and extension, the National Archaeological Museum Athens redesign will bring the building up to today’s modernized standards of quality, openness and sustainability.

David Chipperfield Architects Berlin draws on the essence of Lange’s original design – a romantic Philhellenic idea of an urban landscape, articulated through lush open areas within the dense city grid – taking the monumental building as a starting point and framing it with nature. The plinth of the existing building is extended all the way to the street, providing a new setting for the historic landmark building, while adding two floors of subterranean galleries. In one gesture, this generates roughly 20,000 m2 of additional space and a lush green park on the roof that is open to all.

Respecting the building’s historical value, the extension does not aspire to compete with the existing architecture, but forms a harmonious ensemble of spaces, finding a balance between old and new.

The National Archaeological Museum Athens redesign rendering interior.
The National Archaeological Museum Athens redesign rendering interior. Courtesy The National Archaeological Museum Athens.

Specifics of the Design

The National Archaeological Museum Athens redesign logic follows the existing topography of the site: an imposing neoclassical building facing a vast green plaza. The extension will contain the museum’s main public functions – ticket desk, shop, restaurant, auditorium and permanent and temporary exhibitions spaces – which are organised symmetrically, acknowledging the historical architecture. The main entrance is brought forward to street level, reinforcing the museum’s relationship with the city. Through a new façade the museum communicates openly with its urban surroundings, offering passers-by views into the new exhibition spaces.

Upon entering the museum, visitors walk through two floors of continuous, flowing exhibition space that leads them to the existing building. A refined architectural language of pure and clear volumes, diagonal views and rammed-earth walls contrasts with the historical spaces. In combination with a precise play of light and shadow, this evokes the feeling of subterranean caverns, forming a sensitive setting for exhibiting artefacts and sculptures from the collection.

The museum garden provides a cool, quiet public space elevated above the bustling city. It echoes the ancient Greek ideal of a public gathering space for all citizens. The landscape, designed by the Belgian landscape architects Wirtz International, is rich in texture. The volumes on the lower level allow for the planting of monumental trees on the roof. Lavish gravel spaces and paths, lawns, groups of Umbrella and Aleppo pines with evergreen Holm oaks and tailored shrub massings reference 19th-century parks. The park is accessible from all directions, and a sunken, sheltered inner courtyard at the heart of the complex binds together the old and new, providing an attractive meeting place for museum visitors and Athenians.

Author

  • Chadd Scott

    Chadd Scott is an arts contributor with Forbes and the founder of See Great Art, where he writes about his travels from big city museums to small town galleries in search of great art.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments
  • Linda Funay McCarley
    February 18, 2023

    Wonderful article. Truly a well-thought out plan by the architects. Would love to visit. Thanks so much for sharing.

    • Noreen Kompanik
      February 20, 2023

      Thank you for your feedback, Linda. Much appreciated!

    • Noreen Kompanik
      May 17, 2023

      Thanks for reading and commenting, Linda.